Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Kostenloser Versand ab 100 Euro / Schnelle Lieferung

Frågor & Svar

Här nedan har jag samlat ihop "Vanliga frågor" som du kanske söker svar på.

Skyddsväst Orka eller Keiler, vilken ska jag ha?
Detta är ingen lätt fråga. Har du en skarp hund som går på gris lite för hårt och är "större" då är det Orka, tveklöst. Mindre hundar och hundar som inte ska jaga gris, de är Keiler utmärkt till. Ska du ha en skyddsväst enbart för varg, då ska också välja Keiler med vargstål, den är billigare och extremt smidig. Orka är den enda västen på marknaden som skyddar hundens mest utsatta del, rumpan.

Har Swevest en butik, man kan besöka?
- Du är hemskt välkommen, det jag har är en verkstad och lager. Förvänta dig inte en flott butik att traska igenom i timmar. Men allt som finns i lager har vi här på plats och man är varmt välkommen. Ska du köpa skyddsväst till din hund, då är det en ypperlig ide att köra hit för att testa ut den. Då kan även jag se hur västen sitter och hjälpa till, även om du är expert på din hund, så vill jag nog kall amig expert på västar, trots allt har jag arbetat med skyddsvästar till hundar sedan 2005 när jag som en av de första lanserade skyddsvästar i Sverige. RING för att komma överens om tid och kontrollera lagerstatuts, 0454-309091. (Adress Sternövägen 77, Karlshamn)


Vad är vadmal och varför är det bra? #Vadmal

- Vadmal är tillverkat av ull, till skillnad från tyg som vävs ihop, kan man likna produktionen av vadmal vid kardning/ pressning av ullen. En kombination av tryck och vatten skapar detta underbara material som vi i Norden använt sedan vikingatiden om inte längre. Det jag personligen gillar mest med att ha jaktkläder i vadmal är att det är helt tyst, bra när man smyger/ lockar på vilt. Det är i det närmast vattentät, men även när det är blött, så är vadmalen varm. Självklart är det vindtätt, det märker jag varje gång jag kör motorcykel med min munkjacka i vadmal.

Hur tvättar jag mina skinn/ vadmalskläder?

- Skinnbyxorna tvättar jag med grönsåpa och smörjer med ett BRA fett, en gång per år. Vadmal är knepigare, men tack vare sitt fet och funktion så brukar det räcka med att bara skaka av ev smuts/ blod osv. Ullen suger inte åt sig blod innan du hinner torka av det. Du skall INTE Tvätta dina kläder i maskin, måste du tvätta dem så lämna det på kemtvätt.
jag skulle personligen aldrig gå tillbaka till att använda jaktkläder i annat än naturmaterial

Hur sköter jag min jakthunds skyddsväst?

-Eftersom vi valt Dyneema, det starkaste materialet på marknaden så kan du tvätta din väst i en vanlig tvättmaskin, jag brukar nöja mig med 40 grader. Skyddet tar inte skada ens av 90 grader, men yttertyget, reflexer, knappar osv kan fara illa av det.

-Ger Länsstyrelsen bidrag för Swevest skydd? 

-JA, samtliga Länsstyrelser i Sverige ska numer ge bidrag för godkända vargskydd till jakthundar, Swevest skydd ÄR godkänd. Oavsett om du köper Orka, eller Keiler och får dem med vargstål Mjölner monterat så får du 50% i bidrag av din Länsstyrelse.  (OBS, Vid en ånger av denna produkt så kontaktar vi ALLTID din Länsstyrelse och meddelar dem att du inte köpt en väst av oss)

- Kan man köpa hem en väst och prova på hunden och byta om det blev fel storlek?

-Självklart, vi vill att västen skall passa din hund. Byta storlek går utmärkt, men vi kan även utföra vissa justeringar, det ingår i priset (För ursprungsköparen)!

-Hur skickar jag tillbaka en vara för byte/ retur?
-Enkelt, som det stod i de mail du fick från oss i samband med ditt köp så löser du detta BÄST och BILLIGAST men även snabbast genom denna returfrakt

Vad är vargstål

Vargstål är det enda på marknaden som idag har visat sig ha effekt mot vargattacker på jakthundar. En lång rad med utstående "spikar" i rostfritt fjäderstål p varje sida av hunden. När vargen biter i hunden så kan i kombination med skyddsvästen stoppa attacken.  

Säljer Swevest  vargstål
- Ja, hos oss kan du köpa allt från endast stålen, 495kr  (om du tappat stål på din väst, oavsett annat märke passar våra stål. Du kan också köpa seten, lösa, för 895kr och låta någon montera detta åt dig, sen kan du skicka in din gamla väst, så monterar vi det åt dig, detta kostar 1495kr. Sista alternativet är att när du köper en skyddsväst av oss, så lägger du till Mjölner stålset och vi monterar detta åt dig, då kostar setet dig795kr.

Är servicen på produkterna bundna till köparen/ produkten?

Denna fråga kom nyligen upp efter att person ville köpa en skyddsväst av en privatperson. Vi månar om våra kunder och deras hundar. Vi justerar västar etc efter möjligheter, kostnadsfritt (ex frakt) för de som handlar av oss. Köper man en produkt som har sitt ursprung hos oss, så kan vi i många fall ändå utföra justeringar, men detta kommer då ske på kundens bekostnad, beroende på arbetet mellan 700 och 1000kr. Känner vi att detta missbrukas kommer vi tvingas införa en max gräns både i tid och antal justeringar, dock tog det ca 4 år innan detta kom på tal.

Vad är Damascusstål?
Damascusstål får man genom en typ av sammanfogning av två OLIKA stål, med olika egenskaper. Ett stål är rostfritt/ roströgt och ett är ett kolstål. 
Dessa två stål sammanfogas genom vällning, man gör en sandwish av 4-6 lager, varvat stål. Dessa sammanfogas med hammare/ maskiner till dess att de skapat en enhet, sedan skapas ett mönster med borr, slip etc. Man viker man dessa 6 lager på mitten och får då 12 lager, denna hantering upprepas till önskat antal lager nåtts, 6-12-24-48-96 osv.
Ett Damascusstål skulle jag säga int har någon fördel mot något annat homogent stål, annat än mönstret. Kolstål, oavsett om det är i en kniv, bladfjäder eller vad det än kan vara så rostar stålet, detta gör det just pga att det innehåller kol. Kolet i sin tur gör stålet "mindre hårt" vilket gör att det gå att vässa enklare. Men det kräver också att du underhåller din kniv och skyddar den, med olja. Är det en matkniv så ska du uppenbart använda dig av matolja. Du kan inte diska våra knivar i diskmaskin. Både skaft och stål och dess härdning kan skadas av det.

Vilka Jaktkläder ska man ha?
Det kommer helt an på vad man ska jaga, men även vart och när. När jag jagar i Sverige så har jag använt samma jaktkläder oavsett vilken jaktform jag bedriver. men då får du tänka på att jag inte jagar tex fågel från gömslen etc. Jag jagar nästan uteslutande med hund, som hundförare och då är skinnbyxor och en anorak i skinn och vadmal det bästa.
Skinnet skyddar och står emot allt från snö, is, ris, törne och ge ett utmärkt skydd emot taggtråd. 

Vad är Dyneema?

Dyneema är "världens starkaste fiber!
Läs mer här