Kockkniv a´la Rickard JR

695 kr

Handgjorda knivar, i Damascusstål
En uppdaterad version av den jag designat i tidigare yrkesroll, nu endast 2 mm bred rygg istället för 4 mm!
Dess utformning gör den även extremt säker och håller du den rätt riskerar du aldrig skära dig!
Storlek på JR=
Totalt = 18 cm
Eggen = 25,5 cm
Handtaget = 9 cm
Vårt Damaskus-stål köps in från Tyskland och Japan, som vi sedan bearbetar för hand till vackra konstverk till knivar.
Vi härdar alla blad till runt 58 HRC, kan såklart variera lite, mellan 55-60 HRC.

För att verkligen hedra jakten i våra hjärtan är handtaget tillverkat i svart valnöt!

På en del av bilderna ser ni även mina skissar jag jobbat med. :-)

 En välgenomtänkt kniv designad av Rickard Lundberg med utgångspunkt  från två helt olika köksknivar. Damaskerat stål, mönstret kallas Fire.  Härdningen är satt till 55-58 HRC.  
Det kanske lite udda utseendet kommer från hur man egentligen ofta håller i kniven i köket.
Till samtliga våra knivar ingår det fin slida/ sölja i skinn med låsning och ögla till bältet.

Jacket  in under handtaget & framåt gör att du bekvämt och kontrolerat  grepp över bladets rygg. På så sätt får du bättre kontroll över kniven  och kan hacka, skära och använda kniven på ett underbart sätt.
 Handtaget i ek är lite kortare än vad du är van vid, men det är helt  korrekt, du behöver endast lite stöd av handtaget emot bakersta delen av  handen. Halva handen är på ryggen av kniven och det andra/ bakre handen  vilar emot den liten plattare överdelen av handtaget.
Kniven är ca 30 cm totalt, bladet är ca 4 mm tjockt och på bredaste stället är det ca 7 cm brett.
På bilderna kan du se hur knivarna i damaskerat stål tas fram från råämnen till färdig kniv.
  Obs att dessa knivar alla är tillverkade för hand och ingen är den  andra exakt lik, speciellt mönstret kan skilja sig åt på bladet. Kniven  på bilderna är det första exemplaret vi lätt tillverka, efter detta så  har vi gjort två ändringar, kortare handtag och jacket för fingrarna  framför handtaget in i bladet är lite djupare in i bladet.
Viktig info om högkvalitativt kolstål, det är INTE rostfritt.
  Eggen är rakbladsvass och är förhållandevis enkel att vässa upp/ resa  eggen på igen när den blivit slö, den blir slöare snabbare än rostfritt,  men är i gengäld enkel att vässa upp igen.
När du får hem din kniv  är den insmord med olja för att skydda den, detta måste du noga tvätta  bort, gör det gärna flera gånger. Efter handdisk är det en bra idé att  olja in den med matolja etc för att hålla borta ytrosten som kan komma.
Detta är helt normalt och en självklarhet. INGEN maskindisk!
Dessa knivar är limiterade konstverk, ingen massproduktion!

Vårt damaskerade (i folkmun, Damaskus-stål) är gjort av en blandning av 1084HC och 15N20 nickel karbon stål.
Dessa stål fogas samman till en lång tacka som sedan hettas och viks omlott, detta sker tills lagren är 396 st!
  Sedan doppas kniven i syra som får fram mönstret som skapats av  vällningen av stålet. Man kan putsa bort syran om man vill ha ett  diskretare utseende, men även själv doppa kniven i syra för att få fram  mönstret när det falnat efter rengöring.